Przy odpowiednim nawożeniu traw azotem oraz poprawnej agrotechnice, uzyskuje się duży plon suchej masy, białka i energii, który często znacznie przewyższa inne gatunki roślin pastewnych.
Jest to również stosunkowo tania forma produkcji paszy, ze względu na niskie koszty materiału siewnego, niewielkie nakłady na środki ochrony roślin oraz łatwą mechanizację uprawy i zbioru. Poza tym krótkotrwałość uprawy polowej traw, które użytkuje się z reguły 1-3 lat, nie komplikuje systemu zmianowania. Rośliny te pozostawiają dobre stanowisko dla roślin następczych. Resztki pożniwne traw pastewnych działają korzystnie na właściwości fizyczne gleby, gdyż poprawiają jej strukturę, zwiększają kompleks sorpcyjny i pojemność wodną.
Trawy pastewne uprawia się najczęściej w tych gospodarstwach, które mają mało trwałych użytków zielonych, bądź niewystarczającą bazę paszową dla zwierząt przeżywających.